Ne aflam la mijlocul pastelatei toamne, admiram natura care se preagteste sa-si schimbe haina, ca in fiecare an, pentru lunga iarna ce vrea sa vina. Simturile ne devin mai ascutite la multimea de mirosuri de legume si fructe coapte, vinul bolboroseste de acum in beciuri, iar dovleacul copt se afla la loc de cinste. Chiar daca frigul si ceata incep sa ne imbratiseze tot mai des, raman amintirile verii toride, a vacantelor petrecute cu prietenii, cu familia. Dar fiecare moment al anului are farmecul sau, sa privim frumosul, ineditul, sa ne bucuram de sarbatorile sezonului.
O astfel de sarbatoare pe care copiii o apreciaza toamna este cea de Sankt Martin.
Dar cine a fost Sf. Martin?
El a trait acum 1600 de ani si a fost un soldat roman, care ulterior a devenit episcop catolic. El si-a impartit bunurile personale si s-a aplecat cu toata fiinta asupra celor flamanzi si oropsiti, fiind model de bunatate si devotiune. Una din versiunile legendei povestește, că mergând călare într-o iarnă geroasă Sf. Martin întâlnește un cerșetor, care suferea de frig. El isi taie mantia cu sabia în două, iar jumătate o dăruiește cerșetorului.
Pentru bunatatea si exemplul sau este venerat in data de 11 noiembrie al fiecarui an. În seara zilei de Sf. Martin are loc o procesiune a copiilor numita si Laternenfest sau sarbatoarea lanternelor, în care aceștia parcurg un anumit traseu, având lămpașe aprinse în mâini si cantand in limba germana cantece inchinate Sf. Martin.
Ca in fiecare an ne-am pregatit cu mic, cu mare pentru acest eveniment: cei mici au confectionat lampioane din hartie si au facut desene tematice...
... iar parintii s-au adunat la gradinita, pentru a confectiona lampioanele, cu care cei mici au defilat mandri pe strazi.
Inainte de a porni la ceas de seara cu felinarele aprinse, ne-am strans pentru a prepara delicioasele si deja traditionalele paini cu untura, ceapa si ardei...
... dupa care am pornit sa colindam strazile din Cristian, insufletiti de cantec si voie buna, cu luminile aprinse, sfidand ploaia marunta care ne-a insotit pasii.
La final ne-am adunat in parc, unde participantii au degustat din bunatatile pregatite: painea cu untura, prajituri, bomboane si ceaiul cald cu scortisoara, specialitatea casei.