duminică, 6 martie 2011

Un sandwich fericit!

Publicat de Gradinita Dani la 17:37
Copiii au nevoie zilnic de multa energie pentru a creste, a se juca si a invata. "Acumulatorul" lor de energie este mai mic decat la adulti, de aceea au nevoie de o nutritie bogata si variata, adaptata varstei si stilului lor de viata. O alimentatie sanatoasa si echilibrata, distribuirea corecta a meselor pe parcursul zilei si respectarea perioadelor de odihna, alcatuiesc baza unei dezvoltari optime a copilului.
O adevarata provocare pentru multi parinti este momentul, cand se vad confruntati cu refuzul copilului de a manca. Nu putine sunt "tehnicile" aplicate,  pentru a-i convinge pe cei mici sa manance, care de multe ori nici nu aduc rezultatele dorite (pedepse, amenintari, se cedeaza in fata incapatanarii lor lasandu-i nemancati, li se da sa manance in gura desi pot manca singuri, li se permite sa manance in alta parte, eventual la televizor, in pat, ori la joaca etc.). Secretul consta in construirea unei relatii parinte-copil armonioase. Aici ne permitem cateva propuneri in acest sens:

Implicati copilul
Copilul trebuie sa simta ca face parte din familie, de aceea incercati sa-l implicati cat e posibil, in deciziile pe care le luati in legatura cu pregatirea mesei. Rugati-l sa va ajute la cumparaturi, sau sa va asiste la bucatarie si oferiti-i posibilitatea de a alege atunci cand e cazul.

Fiti creativi  
Realizati mancaruri amuzante si inedite. Nu uitati, sa fie mereu viu colorate! Un fel principal aranjat in forma de fluture sau un aperitiv in forma de corabioara sunt mult mai atractive si imbietoare pentru cei mici, decat cateva alimente asezate fara noima pe farfurie.  
 
Folositi produse naturale
Pregatiti mancaruri sanatoase din produse naturale, fara aditivi alimentari (E-uri) sau conservanti. Incercati pe cat posibil sa reduceti consumul de produse gen fast-food, ori semipreparatele si invatati copiii de mici importanta unei diete variate. De asemenea incercati sa nu abuzati de un anumit tip de mancare, sub pretext ca-i place celui mic ori ca e foarte sanatos pentru el. O alimentatie corespunzatoare nu semnifica doar consumul unor "alimente sanatoase", putand fi consumate o varietate de produse, dar in cantitati moderate.

Atentie la sucuri
Limitati pe cat posibil si consumul de sucuri din comert, deoarece ele contin de multe ori un procent mic de suc natural, in schimb au o cantitate semnificativa de indulcitori si arome. Doar pregatind acasa sucuri din fructe, aveti garantia ca sunt 100% naturale. Fiti insa precauti cu sucurile ele contribuind la obezitatea copiilor, daca sunt consumate in exces. Setea se stinge in mod ideal cu apa potabila, apa minerala precum si cu freshuri sau ceaiuri din plante si fructe, fara mult zahar.
  
Fiti un model 
Copiii vor invata din exemplul dat de dumneavoastra. Daca mancati sanatos si nu sunteti la randul dvs. mofturosi, atunci ei vor adopta stilul dvs. de viata. O cale buna de a intelege ce se intampla cu copilul este aceea de a incerca sa ne punem in pielea lui. Mesele luate impreuna, intr-o atmosfera placuta, linistita faciliteaza comunicarea si sunt un bun prilej de a afla cu usurinta informatii utile in ceea ce-i priveste.    

La randul nostru am dorit sa venim in sprijinul parintilor si sa-i sustinem in eforturile lor de a-i invata pe cei mici sa manance sanatos si corect, inaugurand o serie de lectii de gatit. In prima ora copii au pregatit o gustare sanatoasa, dar si foarte haioasa!!!... 

























                                           Pofta buna!!!


0 comentarii:

Trimiteți un comentariu

winter

 

Ein Herz für Kinder Copyright © 2010 Designed by Ipietoon Blogger Template Sponsored by Emocutez